Programlama Nereden ve Nasıl Başlamalısınız?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TheSky
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bu yazı ile birlikte bilgisayar sektöründe bu işe gönül vermek isteyen arkadaşlarımız, nereden, nasıl ve hangi şekillerde başlayacaklarına dair soruların cevaplarını bulacaklar.

Gerek forum, gerek MSN, gerekse E-Posta ile bana ulaşan birçok sorudan artık klasikleşmiş olanlardan biri de bu sorudur. Artık böyle bir yazının şart olduğunu sezdim ve hemen kolları sıvadım :) Yazının yüzeysel olmaması için soru-cevap tarzında bir makaleyi uygun gördüm.

Bu sektörde çok yeniyim ne yapmalıyım ?

Aslında bize bu soruyu sormadan önce sizin kendinize "Ben ne istiyorum ?" şeklinde bir soru yöneltmeniz gerekli diye düşünüyorum. Çünkü ne istediğinizi bilmezseniz bir hedefiniz olmaz. Hedef olmayınca da bu süreçte plansız bir şekilde ilerlersiniz. Plansız olmak ise en kötüsüdür. Bumerang gibi ilerler ve tekrar başa dönersiniz.

Bir örnek ile aydınlatır mısınız ?

Örneğin hiçbir hedefiniz ve planınız yok, sadece bilgisayar başında vakit öldürüyorsunuz. Kafanızda "Herşeyden tane tane bilgi kaparsam benim için çok iyi olur" şeklinde bir düşünce hasıl olmuş durumda... Önceleri benim de düştüğüm bu yanılgı yaşandığında okunduğu gibi hoş değil. Web Tasarım yapmak istiyorsunuz, ama iki gün sonra "Bundan edindiğim bilgi şimdilik bu kadar yeter" diyerek 3D sektörüne merak saldınız, "İki günde de ondan bişeyler kaparsam harika olur" dediniz ve bu böyle sürüp gitti. Daldan dala atladınız. İşte az önce bahsettiğim şey bu. Tabii ki merak kötü birşey değil, fakat aşırısı sizi soru işaretleri ile dolu bir yola sürükler ve ulaşabileceğiniz bir hedefiniz olmaz.

Hedefimi neye göre belirleyeceğim ?

Yetenek. Herkeste keşfedilmemiş bir yetenek vardır mutlaka. Siz de ilk zamanlarda kendinizi deneyerek neye karşı daha eğilimli olduğunuzu keşfedebilirsiniz. Kendimden bir örnek verecek olursam; 9 yaşımda Commodore 64 bilgisayarımda sadece "Kullanma Kılavuzu"ndaki komutlara bakarak ve yorumlayarak bir "Zar Atma Yazılımı" yapmıştım. Belki o zamanlar bu yeteneğimi hiçe saydım, fakat şu an anlıyorum ki bendeki kodlama yeteneği kaderimi çizecek kadar etkiliymiş. Bir diğer örnek ise sevgili dostum site yazarlarımızdan Siraceddin EL. Kendisi küçük yaştan beri sürekli çizip durur. Karikatürler ve resimler yapar. Hayalgücü ve yaratıcılığı yüksek birisidir, bu yeteneği onu Grafik & Web Tasarım dalına sürüklemiştir. Siz de geç kalmadan kendi yeteneğinizin farkına varmalısınız.

Bu hedefe ulaşmak için neler yapmalıyım ?

Günümüzde bilgisayar sektörü artık öyle geniş ki iş bulabileceğiniz birçok dalı var. Örneğin "Donanım", "İnternet", "Web Programlama", "Genel Web Tasarım", "Grafikerlik" ve hatta "Dijital Fotoğrafçılık". Web Programlama (kodlama) işine yatkınsanız yine bir karar vermelisiniz. ASP mi? PHP mi? Mesela ben PHP'yi seçtim. Neden sorusunu ise başka bir makalede ele almayı düşünüyorum. Diyelim ki, PHP seçtiniz ve PHP öğrenmeye karar verdiniz. Nerden başlayacaksınız? Öncelikle PHP'yi destekleyen, açık kaynak kodlu çeşitli scriptler dağıtan ve dersler yayınlayan web sitelerini gezeceksiniz, araştıracaksınız. Bol bol ücretsiz scriptler indirip denemeler yapacaksınız ve kodları kafanızda yorumlayacaksınız. Hangi komut hangi işe yarıyor, bunları çok iyi anlamalısınız. Ayrıca az önce bahsettiğim "Merak" konusunu kararlı olduğunuz bu sektör için kullanırsanız %25 daha hızlı ilerlemiş olursunuz :)

Kursa gitmeli miyim? Kitap ne derece faydalı olur ?

Elbette ki kursa gitmeniz faydalı olacaktır, ancak kursa gitmeden olmaz diye bir kural da yok. Ben meslek hayatım boyunca hiç bir kursa gitmeye gerek duymadım. Hep "İnternetten iyi kurs mu olur?" düşüncemin arkasında durdum. Kitap ise %75 faydalı oluyor. İlgili programın kitabının masanızda bulunması faydalı oluyor. Ancak teorik ve pratik göz önünde bulundurulursa ben "Pratik" diyorum. Birşey görsel ve içinde oldukça daha iyi ve hızlı öğrenilir kanısındayım.

Yazan-Yorumlayan : Abdullah Tekin

Kayıtlı Üye
Cevap: Programlama Nereden ve Nasıl Başlamalısınız?

Tesekkurler Cok Ugrasmissin Emege Saygi

Kayıtlı Üye

ainen su bilinçsizlik bendede var programlama örenmek istiyorum ama 3d makina modemmeyide merak ediyodum 3d makina modelleyi örendim [solidworks -autocad] ama halen su içimdeki programlama merakı dinmedi o yüzden en yakın sürede belirli hedeflerle onada el atıcam tesekkürler güzel anlatım ..

Kayıtlı Üye

eyvALLAH kardeşim d

Üst Alt
Reklam
Reklam